Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 handvaten die helpen bij het conflict op lossen:

  1. Communicatie: Praat open en eerlijk met elkaar over het conflict. Luister naar elkaars perspectief en probeer de gevoelens van de ander te begrijpen.
  2. Compromissen: Ben bereid om concessies te doen en samen naar een oplossing te zoeken die voor beide partijen werkt.
  3. Bemiddeling: Schakel een neutrale derde partij in, zoals een mediator  of therapeut, om jullie te helpen bij het oplossen van het conflict.
  4. Probleemoplossing: Definieer het conflict duidelijk en werk samen aan het vinden van oplossingen die aan de behoeften van beide partijen voldoen.
  5. Vergeven: Vergeving is niet altijd gemakkelijk, maar het kan helpen om een conflict achter je te laten en verder te gaan. 

Communicatie

Effectieve communicatie is de sleutel tot het oplossen van conflicten. Door open en eerlijk met elkaar te praten, naar elkaars perspectief te luisteren en te proberen de gevoelens van de ander te begrijpen, kun je conflicten op een gezonde en productieve manier oplossen.

Effectief communiceren bij het oplossen van conflicten is het belangrijk! Hoe doe je dat nu?

Het is in feite niet meer dan open en eerlijk met elkaar praten over het conflict. Luister naar elkaars perspectief en probeer de gevoelens van de ander te begrijpen.

Wat helpt:

  • Kies de juiste tijd en plaats: 

Praat over het conflict als jullie allebei kalm en ontspannen zijn, en zorg voor een privéplek waar jullie niet gestoord worden.

  • Begin met een “ik”-verklaring: 

Gebruik “ik”-verklaringen om je gevoelens en behoeften uit te drukken, zonder de ander de schuld te geven. Bijvoorbeeld: “Ik voel me gekwetst als je me onderbreekt als ik aan het praten ben.”

  • Luister actief: 

Luister aandachtig naar het perspectief van de ander, zonder te onderbreken. Laat zien dat je begrijpt wat ze zeggen door samen te vatten en te herhalen.

  • Toon empathie: 

Probeer de gevoelens van de ander te begrijpen, ook al ben je het niet met ze eens. Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat je je gefrustreerd voelt.”

  • Vermijd beschuldigingen en verwijten: 

Beschuldigingen en verwijten zullen het conflict alleen maar erger maken. Focus in plaats daarvan op het probleem en hoe je het samen kunt oplossen.

  • Zoek naar overeenkomsten: 

Zoek naar punten waar jullie het over eens zijn en gebruik die als uitgangspunt voor het oplossen van het conflict.

  • Wees bereid om concessies te doen: 

Wees bereid om compromissen te sluiten en oplossingen te vinden die voor beide partijen werken.

Compromissen: 

Compromissen sluiten bij het oplossen van conflicten betekent dat je bereid bent om iets op te geven om tot een oplossing te komen die voor beide partijen werkt. 

Enkele tips om effectief compromissen te sluiten:

    • Begrijp jouw eigen behoeften en belangen: 
    • Voordat je compromissen sluit, is het belangrijk om te weten wat je wilt en nodig hebt. Wat zijn je belangrijkste doelen? Wat zijn je onderhandelingsgrenzen? * Begrijp de behoeften en belangen van de andere partij: Luister naar hun perspectief en probeer te begrijpen wat zij willen en nodig hebben. Door hun belangen te begrijpen, kun je creatievere oplossingen vinden die voor beide partijen werken. 
    • Zoek naar gemeenschappelijke belangen: 
    • Zoek naar gebieden waar jullie het eens zijn of waar jullie gemeenschappelijke belangen hebben. Deze gemeenschappelijke belangen kunnen als uitgangspunt dienen voor het vinden van een compromis. 
    • Wees bereid om concessies te doen: 
    • Compromissen sluiten betekent dat je bereid bent om iets op te geven. Wees flexibel en creatief in je denken. Zoek naar oplossingen die aan de behoeften van beide partijen voldoen, ook al betekent dat dat je niet alles krijgt wat je wilt. 

Wat nu als je er niet samen uit komt. 

Is weglopen dan een optie?

Als je geen compromis kunt sluiten waar je samen tevreden mee bent,  wat dan?. 

Is het beter om geen overeenkomst te sluiten dan een slechte overeenkomst te sluiten? Uit eindelijk komt er dan een rechter aan te pas. Die besluit dan voor jullie. Effectief is dat zeker niet en de ervaring leert dat voor beide een slechte uitkomst is.
Als mediators kunnen we jullie helpen er wel samen uit te komen en oplossingen te vinden waar jullie je wel samen in kunnen vinden. Door onze ervaringen hebben we ook geleerd dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Bij het vinden van creatieve oplossingen gaan we jullie met raad en daad bj staan.

Bij het vinden van harmonie komt ook de lange termijn oplossing in beeld en natuurlijk is het vinden van compromis een essentieel onderdeel van het oplossen van de conflicten. 

Door bereid te zijn om concessies te doen en samen naar een oplossing te zoeken die voor beide partijen werkt, kun je conflicten op een vreedzame en productieve manier oplossen. 

Bemiddeling: 

Schakel een neutrale derde partij in, zoals een mediator of therapeut, om jullie te helpen bij het oplossen van het conflict. De taak van een mediator  is omvattende en vereist een breed scala aan vaardigheden en verantwoordelijkheden zorgen voor een veilige en vertrouwelijke ruimte. Mediators creëren een omgeving waarin partijen zich op hun gemak en gerespecteerd voelen om hun perspectieven te delen. Ze handhaven de vertrouwelijkheid van het proces en beschermen de privacy van de partijen. 

Mediators helpen mensen die het niet met elkaar eens zijn om er samen uit te komen. Ze zorgen voor een veilige plek waar iedereen rustig kan praten en naar elkaar kan luisteren. 

Mediators helpen hen om te begrijpen wat ze echt willen en om samen een oplossing te vinden waar iedereen blij mee is.

Mediators zijn als scheidsrechters bij een voetbalwedstrijd. Ze zorgen ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt en dat het spel eerlijk verloopt. Maar ze kiezen geen partij. Ze willen alleen maar dat beide teams het naar hun zin hebben en dat ze samen een leuke wedstrijd spelen.

Mediators willen dat beide partijen tevreden zijn en dat ze samen een oplossing vinden waar ze allebei blij mee zijn. Ze helpen hen om te praten, naar elkaar te luisteren en samen een oplossing te bedenken. 

Probleemoplossing:

Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen verschillende belangen of doelen hebben en moeite hebben om een oplossing te vinden. Het is belangrijk om het conflict duidelijk te definiëren om een probleemoplossing te vinden omdat het helpt om de kern van het probleem te identificeren: 

Door het conflict duidelijk te definiëren, kunnen we de onderliggende oorzaken en kwesties identificeren die de partijen scheiden. Om misverstanden te voorkomen helpt een duidelijke definitie van het conflict om misverstanden en verkeerde communicatie te voorkomen. Het zorgt ervoor dat alle partijen hetzelfde begrip hebben van het probleem. Dit maakt gezamenlijk de doelen te stellen mogelijk. Door het conflict duidelijk te definiëren, kunnen we gemeenschappelijke doelen identificeren die alle partijen willen bereiken. Dit kan helpen om een basis te vinden voor samenwerking en het oplossen van het conflict.

Vergeving

Vergeving is het proces van het loslaten van wrok, boosheid en negatieve emoties jegens iemand die je pijn heeft gedaan of onrecht heeft aangedaan. Het betekent niet dat je het gedrag van de ander goedkeurt of dat je vergeet wat er is gebeurd. Het betekent simpelweg dat je ervoor kiest om de last van de negativiteit niet langer met je mee te dragen.

Vergeving kan een uitdagend en pijnlijk proces zijn, maar het kan ook enorm bevrijdend en helend zijn. Wanneer je iemand vergeeft, bevrijd je jezelf van de ketenen van het verleden en geef je jezelf de kans om vooruit te gaan.

Welkom

Welkom bij Associated Mediation. Met onze ervaring zorgen we dat uw conflict of geschil op een nette en zorgvuldige manier wordt opgelost.

Kantoor

Meeuwelaan 5, 4695JJ, St Maartensdijk, Nederland

Register mediator
Logo_Nmv
Vereniging Arbeidsmediators nederland
High Trust Transparantie, vertrouwen,Begrip
Schip aanpak

Associated Mediation ©2023. Alle rechten voorbehouden.                                                                                                                                               Algemene voorwaarden